Thema

Re: Search

Fotofestival Schiedam zet van 18 tot en met 28 oktober 2018 de fotograaf als renaissancemens centraal; fotografen als ontdekkers en hervormers van ons wereldbeeld. In onze huidige samenleving met een beeldcultuur waar een kakofonie aan beeld klakkeloos wordt gefotografeerd, geüpload en gedistribueerd, lijkt alles even urgent én steeds moeilijker te duiden. Daarom hebben we nog steeds en opnieuw creatieven, onderzoekers en visionairs nodig die door de homogeniteit en snelheid van onze (social) media feeds heen bijten.

Zoektocht

Deze editie markeert de zoektocht naar de rol van de fotograaf als onderzoeker in de samenleving. Tegelijkertijd zoekt het festival raakvlakken op hoe fotografie in andere onderzoeksdisciplines wordt toegepast. Met het thema Re: Search presenteert het een staalkaart aan beeldmakers die in al hun verwondering en obsessieve experimenteerdrift verschillende werelden bevragen. Eigenzinnige doorzetters die wars van conventies, een lans breken voor innovatief beeldresearch. Want tussen het innemen van een vluchtig visueel statement en het creëren van zienswijzen zit een wereld van verschil. De vluchtigheid van de hedendaagse beeldenstroom maakt plaats voor een tegenbeweging van langdurige en diepgaande onderzoeken en methoden. Daarbij schuwt de gedreven beeldmaker verschillende technieken, ambachten en innovaties buiten het fotografisch werkveld niet, om tot een relevante beeldtaal te komen.

Binnen het gegeven thema refereert Re: aan hoe de fotograaf de dialoog aangaat tussen het geportretteerde en zijn of haar zienswijze. In groter verband refereert het aan de dynamiek tussen fotografie, (digitale) beeldcultuur en de samenleving. Search geeft de urgentie aan om fotografie te zien als onderzoeksmiddel, methodiek of experiment, maar vooral als zoektocht om tot wezenlijke ontdekkingen te komen.