Open Call

Hoort jouw werk thuis naast wereldberoemde fotografen als Martin Parr, Steve Mccurry, Sarah Maple? 2020 is een jaar waarin een hoop gebeurt, een jaar waarin nieuwe geschiedenis wordt geschreven. Met het thema van dit jaar: ‘transities’, laten we de veranderingen in de wereld van vandaag zien. Heb jij een iconisch beeld geschoten? Zegt jouw foto meer dan 1000 woorden? Schrijf je nu in voor onze Open Call!  

 

Introductie

Van 3 september tot 20 september 2020 neemt Foto Festival Schiedam ons mee op een reis van hedendaagse fotografie. Met het thema Transities presenteert het festival een breed scala aan fotografen die de constant veranderende wereld van vandaag de dag vastleggen en onderzoeken. De verschillen tussen arm en rijk en links en rechts lijken steeds groter te worden, terwijl verschillende culturen en tradities elkaar op allerlei manieren beïnvloeden. Deze hedendaagse transities, zoals de Covid19-crises en de Brexit, vormen de rode draad in de editie van Foto Festival Schiedam 2020. De zevende editie van het festival kenmerkt zich door de verfrissende combinatie van verschillende genres binnen de fotografie. De foto’s worden getoond op een bijzondere locatie in het historische stadscentrum en gepresenteerd in ruimtelijke installaties, een vernieuwende vorm, die anders is dan een typische foto aan de muur. 

 

Programma & Activiteiten

Deze editie van het festival biedt een verfrissend programma. We exposeren op een nieuwe manier door zowel jong talent als gevestigde namen onder de aandacht te brengen. Dit jaar exposeert Foto Festival Schiedam Magnum Photos, een collectief van grote namen in de fotografiewereld, zoals Elliott Erwitt, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Philippe Halsman, Steve McCurry en Bruce Gilden. Daarnaast wordt een fotocollectie getoond van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Sarah Maple, die de taal van de Brexit-campagne kritisch in vraag stelt. Tenslotte worden de eindresultaten van de fotografische Open Oproep getoond. De geselecteerde fotografen focussen op hedendaagse vraagstukken, met ‘Transities’ als thema. De jury selecteert ruim 20 fotografen voor de Open Call-tentoonstelling op Foto Festival Schiedam 2020.

 

Thema

Het thema van Fotofestival Schiedam 2020 is transities. Hoewel we – in het westen – genieten van een ongekende welvaart, lijkt een gevoel van chaos en onbehagen te heersen. De huidige situaties zoals de Covid-19 crisis en de Brexit spelen hierin een grote rol. Verschillen tussen rijk en arm en links en rechts lijken almaar toe te nemen. Met andere woorden, het historische moment waarin wij leven lijkt een kantelpunt te bereiken, waarin verschillende crises zich voordoen. Deze crises, of liever transities, vormen de rode draad in editie 2020 van Fotofestival Schiedam. Fotografie is bij uitstek een medium van transitie en stelt ons in staat te reflecteren op dit moment van transitie. Als stilstaand beeld maakt fotografie als het ware een uitsnede van tijd en ruimte. Maar juist deze uitsnede wijst erop dat de wereld nooit stilstaat. Stilstand kan alleen maar bestaan bij gratie van beweging, een transitie naar een volgend tijdperk.

 

Over onze Open Call

We nodigen je uit om één foto in te sturen binnen de context van ons thema Transities. Nu er zo veel gebeurt in de wereld, ben jij degene die de geschiedenis documenteert. Elke artiest is welkom om zich aan te melden voor de komende editie van het festival. We verwelkomen verschillende interpretaties en meningen die alle verschillende ideeën over het thema uitbeelden. 

Wil je lid worden van onze groeiende community en een kans maken om geëxposeerd te worden? Stuur dan voor 2 augustus 2020 je foto’s geïnspireerd op het thema ‘Transities’ in. Onze commissie zal een selectie maken van de inzendingen en hen uitnodigen om hun werk te laten zien op het Foto Festival Schiedam. Als je wordt geselecteerd, wordt je foto professioneel gedrukt. Je ontvangt na afloop van de tentoonstelling de vergroting (1,5 x 1,0 m) op forex. Na het evenement mag je deze print dus mee naar huis nemen.

We willen de opkomende fotografie gemeenschap de kans geven om te exposeren tijdens ons festival. Als kleine onafhankelijke organisatie, die bestaat uit gepassioneerde freelancers voor fotografie, willen we een platform creëren dat geschikt is voor een breed spectrum aan fotografen. We kunnen het echter niet laten werken zonder jouw financiële bijdrage omdat we slechts gedeeltelijk zijn gefinancierd. Met jouw bijdrage dekken wij organisatorische, productionele en promotiekosten om ervoor te zorgen dat uw werk op de best mogelijke manier wordt gefaciliteerd en gepromoot. Voor elke inzending vragen we een vergoeding van € 19.

 

What’s in it for you:

De eerste prijs van de Open Call ontvangt € 500!

Bij een aanmelding ontvang je een gratis toegangsbewijs voor het festival.

Je werk wordt tentoongesteld naast de grootste fotografen van vandaag de dag.

Je ontvangt persoonlijke uitnodigingen met je eigen foto’s zodat je publiek kan uitnodigen.

Je wordt gepromoot op onze online en offline kanalen

Aan het einde van het festival ontvang je je originele print

 

Wil je meer informatie over Fotofestival Schiedam? Neem dan gerust contact op met Kim de Hoop (Communicatie & PR manager): communicatie@fotofestivalschiedam.nl.

Beeldmateriaal, logo en persberichten kun je hier downloaden.

 

Tijdlijn:

10/06 – 02/08: Open voor inzending

03/08 – 09/08: Jurybeoordeling

12/08: Aankondiging van de geselecteerde fotografen en de winnaar van de eerste prijs

20/08: De foto’s worden afgedrukt

27/08: Opbouwen van de tentoonstelling en ophangen van de foto’s

03/09: Grande opening Fotofestival Schiedam!

4/09 – 20/09: Fotofestival Schiedam

20/09: Einde van het festival

21/09 – 22/09: De prints kunnen worden opgehaald en meegenomen  door de geselecteerde fotografen