In 1997 werd vanwege de ‘Freedom of Information Act’ uit een collectie CIA documenten “A Study of Assassination” vrijgegeven. Deze handleiding verwijst naar het ‘Guatemalan Destabilization Programme’ uit 1954. Dit programma had tot doel om de toen recentelijke democratisch verkozen leider van Guatemala, kolonel Jacobo Arbenz Guzman, af te zetten.

Meer info

In Alga Mirablis wordt de kijker meegenomen door een fictief personage die YouTube video’s doorzoekt van een vreemd fenomeen- een fluoriserend groen drijvend object, dat uit het niets is verschenen in een rivier in een Fins Nationaal Park. Kort na de eerste verschijningen werd YouTube overspoeld door getuigenverslagen en verwarde reacties.

Meer info

Vijf recent afgestudeerde fotografen van verschillende kunstacademies in Nederland tonen fotografische werken die ieder hun eigenheid aan stijl, onderzoek en onderwerp laten zien. Met hun afstudeerwerk wordt de laatste stap genomen naar een afronding van jaren aan leren en experimenteren.

Meer info

In Artificial Reality toont Lena Kunz de gevoelige wereld van vrouwen die in het bezit zijn van bijzondere poppen, poppen die een sterke gelijkenis hebben met levensechte baby’s. In deze intieme portret serie zoekt Kunz naar grenzen en mogelijkheden van genegenheid en onbeantwoorde liefde.

Meer info

Tijdens Fotofestival Schiedam presenteren  vier regionale fotografen hun werk in de groepsexpositie Beoogd. Waar de één de innerlijke werkelijkheid aangrijpt voor het maken van werk, vindt de ander het in de wereld om zich heen. Het beeld volgt het onderzoek, en legt vast wat de fotograaf beoogd: verwondering of verbazing, een herinnering of een emotie; een interne of externe prikkel. De expositie wordt gecureerd door John Middelkoop.

Meer info

Bergen waar geen sneeuw meer op ligt, regenpijpen waar bloemen in groeien, grote gele uitgedroogde grasvlakten en lege zwembaden. Kaapstad kampt met een groot probleem waar ook veel andere (wereld)steden mee kampen: een enorme waterschaarste.

Meer info

In Cabinets of Curiosities – Capitolo II toont Olga Cafiero een inventarisatie van beelden die de tweedeling tussen kunst en wetenschap tot uitdrukking brengt. De expositie is gebaseerd op het rariteitenkabinet uit de Renaissance en toont verschillende natuurwetenschappelijk objecten en elementen die gezamenlijk, als een enkelvoudig organisme, een geheel vormen.

Meer info

Het project Camouflage van Olga Permiakova is een eerbetoon aan vrouwelijke soldaten die deelnemen aan de anti-terroristen missie in het oostelijke deel van Oekraïne. Permiakova heeft voor dit project meerdere vrouwen geïnterviewd om erachter te komen wat het meest gemist wordt binnen het door mannen gedomineerde Oekraïense leger; en om ditmaal werk vanuit een vrouwelijk oogpunt te creëren.

Meer info

Terwijl hij zich van de ene plek naar de andere verplaatst, in bekende en onbekende situaties stapt, ontdekt de Japanse fotograaf Hiro Tanaka ontelbare scènes. Terwijl hij zowel tijd als afstand overbrugt, herkent Tanaka constante herhalingen door de verschillende passerende scènes die zijn blik aantrekken.

Meer info

Max de Waard maakt digitale universums met beeld en geluid. De Waard inventariseert op poëtische wijze digitaal circulerend bronmateriaal zoals video, software, computervirussen en 3D-models. Door het constante verzamelen, samenbrengen en manipuleren van digitale materialen ontstaan gefragmenteerde verhalen over de versmelting tussen de fysieke en virtuele wereld.

Meer info

Sjoerd Knibbeler voelt zich aangetrokken tot de menselijke opgave – of droom – om de wereld te ontdekken en de uitvindingen en technologie die de tastbare resultaten van dat verlangen zijn. In zijn werk richt hij zich volledig op de fundamentele wetten van het fotografische beeld – de wetten van de fysica – waarbij het onmogelijke zijn uitgangspunt is.

Meer info

Tijdens Fotofestival Schiedam van 18 tot en met 28 oktober krijg je alvast een voorproefje van de Reve Revue en worden foto’s van Gerard Reve van de fotografen Vincent Mentzel en Klaas Koppe getoond.

Meer info

Onze planeet telt op dit moment zeven miljard bewoners en neemt alsmaar toe. De voedselconsumptie neemt dermate toe dat de huidige landbouwsystemen simpelweg niet langer aan deze vraag kunnen voldoen. In How To Farm a Fish, stelt Debbie Schoone de vraag of er een andere manier is om de wereld van voedsel te voorzien en onderzoekt ze de mogelijkheid van het verduurzamen van viskwekerijen.

Meer info

Investigation of Love is een project dat plaatsvond tussen 2015 en 2018 en zoekt naar de raakvlakken tussen thema’s zoals grenzen, bureaucratie, romantiek en waarheid. Het werk onderzoekt de foto als bewijs en in het bijzonder of foto’s als bewijs kunnen dienen voor een abstract begrip als liefde.

Meer info

Dit jaar gaan de fotografiestudenten van de Willem de Kooning Academie in samenwerking met Fotofestival Schiedam van start met een nieuw project. Onder de titel Making (a) Public onderzoeken de studenten de verschillende invullingen van het begrip publiek.

Meer info

De Nederlandse fotograaf Rob Hornstra verhuisde in 2004 naar de Utrechtse volkswijk Ondiep. Daar fotografeerde hij regelmatig zijn inmiddels overleden buurman: Kid. Het eindresultaat is het project Man Next Door.Hornstra ontmoet Kid voor het eerst nadat hij naar Ondiep is verhuisd: met ontbloot bovenlichaam verschijnt hij aan de deur met de vraag wat hij komt doen.

Meer info

Marche Céleste is het resultaat van meer dan een jaar van nachtelijke bezoeken en visuele ervaringen in het Bos van Fontainebleau in Frankrijk. De Franse fotograaf Alexis Pichot startte dit project als een reactie op de hectiek van het dagelijkse leven in de stad.

Meer info

De stad is constant in beweging en biedt merkwaardige onderbrekingen in ons routineuze bestaan, details die we vaak niet meer zien omdat de dagelijkse sleur ons verblind. Promenade onderzoekt deze kleine poëtische intermezzo’s van het urbane leven, en onderzoekt hoe we deze anders kunnen waarnemen en hoe we ons erin kunnen gedragen.

Meer info

Quantified Landscape is een lopend onderzoeksproject van de Zwitserse fotograaf Florian Amoser die fotografie ziet als een extensie van de menselijke waarneming en daarmee bevraagt hoe verschillende beeldtechnologieën onze kijk op de wereld sturen.

Meer info

Wanneer de vader van Marijn Kuijper in 1983 overlijd, staat de tijd voor hem stil. Zijn vader zal voor hem altijd 36 jaar oud blijven en hij zal altijd zijn 3-jarige dochter blijven. In Regarding you & me onderzoekt Kuijper de band tussen zijn vader en hemzelf. Hiervoor verzamelt en analyseert hij de sporen die zijn vader heeft achtergelaten.

Meer info

Khalid Amakran is een Rotterdamse fotograaf die zich richt op portretfotografie en gefascineerd is door de belevingswereld van jongeren. Naast vrij werk, fotografeert hij ook in opdracht voor o.a NRC Next. waar hij in een beeldrubriek de pubers van Nederland in beeld brengt.

Meer info

The New Colonists presenteert beelden die dieper ingaan op de hernieuwde liefdesaffaire van de mensheid met de ruimte en onze obsessie om als mensheid andere planeten te bevolken. De installatie combineert fotowerk van het alledaagse leven van het slaperige stadje Mars in de staat Pennsylvania (US) en combineert deze met beeldmateriaal van de inspanningen en research van wetenschappers over de hele wereld die de kolonisatie van de maan en de rode planeet proberen mogelijk te maken.

Meer info

Het onvermogen van de moderne mens om te mogen en te kunnen falen staat centraal in de serie Towers. Deze beelden van Lana Mesić zijn een verzameling van illusies en een protest tegen de huidige samenleving waarin er vrijwel geen ruimte meer is voor de ‘loser’ of de antiheld.

Meer info

Ways of Knowing is het boekproject van Daniel Stier dat in 2015 gepubliceerd werd en tijdens Fotofestival Schiedam wordt vertoond als expositie. De serie laat experimentele constructies uit verschillende laboratoria in Europa en de VS zien.

Meer info

In Ways of Understanding, Voodoo/Vodun onderzoekt Muriel Schouten verschillende representaties van Vodun, de officiële staatsreligie van Benin, West-Afrika. Deze religie wel beter bekend onder de algemene naam ‘Voodoo’, wordt als geloof vaak geassocieerd met primitieve rituelen, occultisme, menselijke offers en zwarte magie.

Meer info

In 1974 legde Reinjan Mulder (1949) een grof raster over de kaart van Nederland en trok er met zijn camera op uit om op de 52 kruispunten te gaan fotograferen. Zijn kunstproject Objectief Nederland was daarmee een feit. Doel was de objectieve werkelijkheid van Nederland vast te leggen, ongekleurd door tradities, bereikbaarheid en schoonheidsidealen.

Meer info

Nikon’s Small World biedt een venster naar een universum, dat alleen door de lens van een microscoop gezien kan worden. Het geeft inzicht in een wereld die de meesten van ons niet dagelijks te zien krijgen en bij stilstaan.

Meer info