Atelier Jacques Tange

Regarding You & Me

Marijn Kuijper

Six attempts to get closer to my father

Wanneer de vader van Marijn Kuijper in 1983 overlijd, staat de tijd voor hem stil. Zijn vader zal voor hem altijd 36 jaar oud blijven en hij zal altijd zijn 3-jarige dochter blijven. In Regarding you & me onderzoekt Kuijper de band tussen zijn vader en hemzelf. Hiervoor verzamelt en analyseert hij de sporen die zijn vader heeft achtergelaten.

Vaak heeft Kuijper zijn vader gemist als vaderfiguur en als mannelijk rolmodel. Nooit heeft hij hem kunnen vertellen dat hij transgender is, en nu Kuijper zelf vader wordt, is de wens om dichterbij hem te komen alleen maar groter geworden. Om zichzelf te kunnen identificeren als man, is het noodzakelijk voor Kuijper om te weten wie zijn vader was en hoe hij zich tot hem verhoudt.

In dit werk speelt het archief van familiefoto’s, super 8 filmpjes en objecten uit het verleden een belangrijke rol. Dit zijn de enige tastbare bewijzen van zijn vaders bestaan, en via deze objecten kan Kuijper hem bestuderen en proberen te achterhalen wat voor een man hij werkelijk was. Door de super 8 films te gebruiken die zijn vader van hem heeft gemaakt, geeft Kuijper zijn vader ook de gelegenheid om zijn blik op hem te richten.

Onderdeel van Alumni aan de Schie

Marijn Kuijper is één van de vijf recent afgestudeerde fotografen van een kunstacademie in Nederland die hun fotografische werken tonen. Met hun afstudeerwerk wordt de laatste stap genomen naar een afronding van jaren aan leren en experimenteren. Dit werk representeert tegelijkertijd de eerste stap naar de buitenwereld, waarin de alumni een eigen plek zullen gaan vinden in het fotografische werkveld. Voor een overzicht van alle Alumni aan de Schie, klik hier.

Het werk van Marijn Kuijper is ook te zien als onderdeel van de expositie Familie in het Stedelijk Museum Schiedam.

3 Atelier Jacques Tange

Schie 50-52, Schiedam

Openingstijden: 11:00 tot 17:00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten.

Bekijk op kaart