Monopole

Man Next Door

Rob Hornstra

De Nederlandse fotograaf Rob Hornstra verhuisde in 2004 naar de Utrechtse volkswijk Ondiep. Daar fotografeerde hij regelmatig zijn inmiddels overleden buurman: Kid. Het eindresultaat is het project Man Next Door.Hornstra ontmoet Kid voor het eerst nadat hij naar Ondiep is verhuisd: met ontbloot bovenlichaam verschijnt hij aan de deur met de vraag wat hij komt doen.

Kid houdt vanaf dat moment regelmatig een oogje in het zeil als Hornstra voor zijn werk in het buitenland is. De fotograaf helpt zijn buurman op zijn beurt weer: Kid heeft vaak geen beltegoed waardoor hij Hornstra’s telefoon vaak mag lenen en omdat Kid niet goed kan lezen helpt hij hem met zijn post. Kid heeft diabetes en is zwaar verslaafd aan drugs en alcohol. Het wordt dan ook stiller in Kids huis wanneer zijn vrouw en hun achtjarige zoon naar een blijf-van-mijn-lijf-huis vluchten. Tijdens goede periodes is hij thuis, waar Hornstra hem fotografeert, maar als het slecht gaat, zwerft Kid veel door het centrum van Utrecht. Het laatste jaar van Kids leven ziet Hornstra hem nog maar weinig. Op 12 juni 2013 wordt Kids levenloze lichaam gevonden aan de Utrechtse Singel tussen twee bootjes. Hij is 42 jaar geworden.

 

Voor zijn verhuizing was Hornstra al bekend met de wijk door zijn eerdere werk bij de reclassering en hij houdt van de directheid en loyaliteit van zijn bewoners. Buren zijn er geen onbekenden van elkaar en dat vindt Hornstra belangrijk. Hornstra streeft in al zijn werk het doel na om niet over, maar met elkaar te praten, want hoe goed ken jij jouw buurman? Man Next Door gaat daarom juist niet specifiek over Kid alleen, het adresseert ook de stigmatisering en vooroordelen die er in de samenleving bestaan over de arbeidersklasse.

 

8 Monopole

Hoogstraat 99, Schiedam

Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten

Bekijk op kaart