Ruimte in Beweging-KunstWerkt

Investigation of Love

Lilia Luganskaia

Investigation of Love is een project dat plaatsvond tussen 2015 en 2018 en zoekt naar de raakvlakken tussen thema’s zoals grenzen, bureaucratie, romantiek en waarheid. Het werk onderzoekt de foto als bewijs en stelt in het bijzonder de vraag of foto’s als bewijs kunnen dienen voor een abstract begrip als liefde.

Luganskaia liet zich inspireren door haar aanvraag voor een Nederlandse verblijfsvergunning. Als een stel deze procedure start moet men foto’s  presenteren van de relatie: van vakantiefoto’s tot fragmenten uit het dagelijks leven. Daarna is men overgeleverd aan een anonieme immigratieambtenaar om dit op ‘echtheid’ te beoordelen. Maar kunnen ze met een paar foto’s daadwerkelijk hun liefde aantonen? En zo niet, hoeveel meer foto’s zouden hiervoor nodig zijn? Deze fotoserie onderzoekt of het überhaupt mogelijk is om een ​​emotionele band door middel van fotografie vast te leggen.

Lilia Luganskaia gebruikt het fotografisch medium als een instrument in een poging om liefde bloot te leggen door haar bewijs. De verzameling van 514 persoonlijke objecten wordt behandeld als bewijslast en worden klinisch, neutraal en als een catalogus gefotografeerd. De serie toont onder andere een set van dessertvorken gekocht op een vlooienmarkt in Texel, postkaarten, meubels die door het stel gezamenlijk  zijn gekocht, boeken die ze elkaar hebben aangeraden, ja zelfs hun hond.

5 Ruimte in Beweging-KunstWerkt

Boterstraat 81, Schiedam
ruimteinbeweging.nl

Openingstijden: 11:00 tot 17:00 uur
gesloten op maandag en dinsdag.


Bekijk op kaart