Atelier Jacques Tange

Camouflage

Olga Permiakova

Het project Camouflage van Olga Permiakova is een eerbetoon aan vrouwelijke soldaten die deelnemen aan de anti-terroristen missie in het oostelijke deel van Oekraïne. Permiakova heeft voor dit project meerdere vrouwen geïnterviewd om erachter te komen wat het meest gemist wordt binnen het door mannen gedomineerde Oekraïense leger; en om ditmaal werk vanuit een vrouwelijk oogpunt te creëren.

Een perspectief dat zowel door de  fotografe als door de vrouwelijke soldaten als een essentieel gemis wordt beschouwd. Een aantal van de antwoorden uit deze interviews worden gevisualiseerd door stereogrammen (computer gegenereerde beelden bestaande uit meerdere kleine foto’s) waar de woorden zijn gecodeerd in de beeldcompositie. Het beeldmateriaal is gebaseerd op foto’s die de vrouwen op social media hebben geplaatst.

Het gebrek aan zicht op de belevingswereld van vrouwelijke soldaten, en het gemis van erkenning voor hun behoeftes associeerde Permiakova met het gebruik van camouflage in het leger. Dit staat voor de fotografe paradoxaal genoeg symbool voor zowel de onttrekking aan vijandelijk zicht als de archetypische herkenbaarheid van de soldaat in de samenleving. Zo trekt ze parallellen met de positie van deze vrouwelijke gevechtsstrijders.

Onderdeel van Alumni aan de Schie

Olga Permiakova is één van de vijf recent afgestudeerde fotografen van een kunstacademie in Nederland die hun fotografische werken tonen. Met hun afstudeerwerk wordt de laatste stap genomen naar een afronding van jaren aan leren en experimenteren. Dit werk representeert tegelijkertijd de eerste stap naar de buitenwereld, waarin de alumni een eigen plek zullen gaan vinden in het fotografische werkveld. Voor een overzicht van alle Alumni aan de Schie, klik hier.

3 Atelier Jacques Tange

Schie 50-52, Schiedam

Openingstijden: 11:00 tot 17:00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten.

Bekijk op kaart