Ruimte in Beweging-KunstWerkt

A Study of Assassination

George Selley

In 1997 werd uit een collectie CIA documenten “A Study of Assassination” vrijgegeven, vanwege de ‘Freedom of Information Act’. Deze handleiding verwijst naar het ‘Guatemalan Destabilization Programme’ uit 1954. Dit programma had tot doel om de toen recentelijke democratisch verkozen leider van Guatemala, kolonel Jacobo Arbenz Guzman, af te zetten.

Het programma werd aangestuurd door de  lobby van de US Global Corporation, The United Fruit Company. United Fruit bezat een vijfde van het Guatemalteekse grondgebied en had toendertijd een bijna algehele monopolie-positie op de wereldwijde verkoop van bananen. Het bedrijf zette de CIA onder druk om in Guatemala in te grijpen en Arbenz ten val te brengen, zodat in zijn plaats een dictator geïnstalleerd kon worden die  ten faveure van de onethische acties van de  buitenlandse bedrijven kon beslissen. Een offensief bestaande uit door de CIA getrainde huurlingen en CIA luchtsteun wierp de regering van Arbenz in juni 1954 omver en wees de verbannen militaire dictator Carlos Castillos Armas aan als leider. De “Assassination Manual” wordt verondersteld te zijn gemaakt om deze huurlingen “op te leiden”. Ondertussen bleef United Fruit in Europa en de VS het publieke beeld van zijn product promoten. Door massale pr- en reclame campagnes beïnvloedde ze het imago van de banaan in onze populaire cultuur, als een gezond, plezierig en onschuldig stuk fruit.

Door pagina’s van de handleiding te combineren met archiefbeelden van die periode, namelijk United Fruit advertentie campagnes en Koude Oorlog propaganda, wil Selley de betekenisgeving van deze documenten veranderen. Connotaties die worden geassocieerd met de banaan zoals humor, seks, bevrijding en de ‘American Dream’ worden afgewisseld met de sinistere geschiedenis van onderdrukking, kapitalistisch imperialisme en genocide. Zo werpt het een heel ander daglicht op de gecreëerde symboliek van dit alledaagse voedsel. Dit beeldproject reflecteert daarmee op de representatie van oorlogsbureaucratie en de dagelijkse processen van inlichtingendiensten wereldwijd; en toont zo de banaliteit van de macht.

5 Ruimte in Beweging-KunstWerkt

Boterstraat 81, Schiedam
ruimteinbeweging.nl

Openingstijden: 11:00 tot 17:00 uur
gesloten op maandag en dinsdag.


Bekijk op kaart