FestivalExposities

After Solitary

Cassandra Herrman en Lauren Mucciolo

Havenkerk

After Solitary is een baanbrekende virtual reality experience dat de kijker zowel fysiek en emotioneel middenin een wereld plaats die anders voor hen onbereikbaar is. Deze VR experience rekt de grenzen op van immersive storytelling en onderzoekt hoe virtual reality kan bijdragen aan de journalistiek. De gebruikers kunnen zich begeven in twee fotorealistische 3D gescande omgevingen, onder andere in een isoleercel waar men een oud-gevangene kan tegenkomen.
Lees verder

De natuurlijke omgeving is een terugkerend thema in de werken van Tessa van Rijn. Met haar werken zet ze aan tot bewustwording van menselijke acties op de natuurlijke omgeving, de prijs die we betalen voor onze hang naar groei en vooruitgang, en de ecologische impact van industrialisatie en verstedelijking. Het project Darkest Light is een visuele zoektocht naar een magische ervaring met de natuur, nu het nog mogelijk is. Van 1 september tot en met 22 september 2017 te zien in de FFS Gallery.
Lees verder

DNA Bekend

Groepsexpositie

Locatie volgt

DNA is de blauwdruk van wie we zijn en hoe we zijn, van onze omgeving, hoe we zijn opgevoed; van onze identiteit. In de expo 'DNA Bekend' presenteren vijf Schiedamse fotografen de blauwdrukken van hun zijn.
Lees verder

In zijn werk belicht Reiner Riedler belangrijke hedendaagse onderwerpen waarin mensen en hun omgeving centraal staan en daagt hij de kijker uit na te denken over onze waardesystemen. Voor zijn fotografie reisde hij de wereld over om de fragiele schoonheid van het menselijk bestaan bloot te leggen. Zijn meest recente conceptuele werk onderzoekt de natuur van fotografie en de manier waarop we kijken naar de wereld om ons heen.
Lees verder

Hong Kong Unrest is het eerste nieuwsverslag dat wordt gebracht in virtual reality, en laat daarmee zien dat virtual reality een krachtig platform kan zijn voor het brengen van serieuze verhalen. Tijdens deze acht minuten durende nieuwsdocumentaire zijn de pro-demontratieprotesten van okotber 2014 in Hong Kong te zien in een 360-graden live nieuwsverhaal.
Lees verder

'De mens in zijn vrije tijd’ een terugkerend thema in het werk van Lars van den Brink. Gemotiveerd door zijn ontroering voor de eenzaamheid reist hij langs de door de mens vervaardigde plekken die bedoeld zijn om samen te komen. Zo ook in Korean Winterscapes, een fotoserie over de skicultuur in Zuid-Korea. Door per beeld een aantal foto's samen te voegen creëert Van den Brink een nieuwe realiteit van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, maar nooit op hetzelfde moment te observeren zijn geweest.
Lees verder

De in Japan woonachtige fotograaf Jacob Burge creëert met zijn serie Made in Taiwan lichtelijk absurdistische maar soms ook verstilde scènes, die een beeld schetsen van het Aziatische straatleven gezien door Westerse ogen. De fotoserie was van 23 juni tot 1 september 2017, in aanloop naar het festival, te zien in de FFS Gallery.
Lees verder

“Op een dag krijgt elke fotograaf te maken met iemand die je foto’s aansnijdt, ofwel: een grafisch ontwerper” zegt Vincent van Baar. Voor ‘My name in 100 colophons’ verzamelde Van Baar publicaties van de studenten die hij begeleidde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.
Lees verder

‘Other Evidence: Blindfold’ vertelt het verhaal van de genocide rondom Srebrenica in juli 1995. De expositie toont een mix van bewijsmateriaal dat was, of nog steeds wordt gebruikt in de processen van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Los van de beschrijving van letsel in de autopsierapporten, toont de expositie geen geweld of schokkende beelden. Het legt niet een bepaalde herinnering op van de genocide, maar probeert eerder elke kijker individueel door dit proces te laten gaan.
Lees verder

In haar werk onderzoekt Esther Hovers hoe macht, politiek en controle tot uiting komen in onze inrichting en gebruik van de publieke ruimte. Ook concentreert ze zich op ‘controle’ in de politieke zin van het woord. Wat is de positie van een individu binnen een vaststaand systeem?
Lees verder

Warp and Woof is een reactie op de veranderende functie van persfoto’s. Ola Lanko weeft in dit werk de originele pagina's van de fotoboekenreeks “Het aanzien van..” (1930 - 2005) tot een tapijt. Het werk toont de hedendaagse visie op de overvloed van informatie: gefragmenteerd, incompleet en gepixeld maar uiterst aantrekkelijk en prachtig in zijn oppervlakkigheid.
Lees verder

Chambres de Schie

Groepsexpositie

Lange Haven

Tijdens het eerste weekend van Fotofestival Schiedam exposeren recentelijk afgestudeerde kunstenaars van verschillende kunstacademies hun werk in de intieme ambiance bij particulieren die wonen of werken aan de Lange Haven; in de keuken, huiskamer of op straat voor de deur.
Lees verder

De Zilveren Camera is al zes decennia lang gericht op het stimuleren van de Nederlandse fotojournalistiek. Jaarlijks onderscheidt de organisatie Nederlandse fotojournalisten voor het uitzonderlijke werk dat zij maken. De verzamelde winnaars van deze wedstrijd laten de kracht van de Nederlandse fotojournalistiek en nieuwsfotografie zien in al hun vindingrijkheid, visuele verbeeldingskracht en journalistieke vaardigheden.
Lees verder

Anno 2017 is wifi bijna een eerste levensbehoefte. Maar door hoeveel hiervan we daadwerkelijk worden omgeven, is niet met het menselijk oog zichtbaar. Kunstenaar en onderzoeker Luis Hernan, verbonden aan de Universiteit van Newcastle, visualiseert deze wifi-signalen. Zijn Digital Ethereal is een 'creatieve zoektocht' binnen het draadloze spectrum.
Lees verder

Mapping the Territory is onderdeel van het langlopende project 'Whiplash Transition’ van de Britse kunstenaar Lisa Barnard. Zij onderzoekt de verschillende implicaties van het gebruik van drones, ingezet door het Amerikaanse leger. Deze onbemande luchtvoertuigen worden al sinds de Vietnam oorlog gebruikt voor militaire doeleinden en zijn inmiddels onmisbaar als strategisch wapen.
Lees verder

Micro/Macro werpt een speelse blik op het ontwerp van het menselijk lichaam en het heelal. In een serie collages toont Lynne Brouwer de wonderlijke visuele overeenkomsten tussen beiden en brengt ze de twee buitengewone universa samen.
Lees verder

Aan de fotoboekenverzamelaar hoeven we Cristina de Middel inmiddels niet meer voor te stellen. Haar fotoboek The Afronauts, dat in 2012 in eigen beheer werd gepubliceerd, heeft de status van een veelbesproken en gezocht collector's item. Haar project Party is een visuele dialoog met ‘De citaten van Mao Zedong’, na de bijbel het meest verkochte boek in de wereldgeschiedenis.
Lees verder