Hotel de Kroon

Alumni aan de Schie

Groepsexpositie

Vier recent afgestudeerde fotografen van verschillende kunstacademies in Nederland tonen fotografische werken die ieder hun eigenheid aan stijl, onderzoek en onderwerp laten zien. Met hun afstudeerwerk wordt de laatste stap genomen naar een afronding van jaren aan leren en experimenteren. Dit werk representeert tegelijkertijd de eerste stap naar de buitenwereld, waarin de alumni een eigen plek zullen gaan vinden in het fotografische werkveld.

Met werk van getalenteerde alumni Ella Theunissen, Audrius Kriaučiūnas, Isabelle van Hemert en Zsarà Grünfeld.

Ella Theunissen

Bestaansrecht van mijn fotoarchief brengt het verleden, heden en toekomst bij elkaar door het fysiek te manifesteren in een daguerreotype. Een object dat niet alleen haar verleden toont,
maar ook het heden. Dit doet ze doormiddel van de zilveren plaat die de kijker weerspiegelt. Zo ontstaat er een interactie tussen degene die ernaar kijkt en het fotoarchief. Het object is tot stand gekomen vanuit een obsessie met haar verleden die Ella projecteert op de toekomst, waardoor ze het heden uit het oog verliest. “Ik voel een drang om mijn fotoarchief in stand te houden, terwijl ik het niet meer waarneem. Je zou dus kunnen stellen dat ik iets koester dat zijn bestaansrecht is verloren omdat het niet meer te bevatten is door de eindeloze hoeveelheid. De 450.154 gestapelde blanco fotovellen die zich verhouden tot de daguerreotype maken mijn fotoarchief tastbaar.”

Beeld: Ella Elisabeth Theunissen - 'Bestaansrecht Van Mijn Fotoarchief'

Beeld: Ella Elisabeth Theunissen – ‘Bestaansrecht Van Mijn Fotoarchief’

Audrius Kriaučiūnas

Het werk in ‘Houses Of Freedom’ gaat over de particuliere woningen die in de vroege jaren ’90 in Litouwen werden gebouwd, nadat Litouwen onafhankelijk werd van de Sovjet Unie. De particuliere woningbouw werden een statussymbool en een vorm van zelfexpressie, wat weer zijn inbloed had op de architectuur. De huizen die vandaag de dag in Litouwen worden gebouwd zijn niet anders dan alle andere huizen in West-Europa, waardoor de bijzondere architectuur van de ‘Houses Of Freedom’ een nog groter contrast vormen in het hedendaagse stedelijke landschap. Het zijn monumenten geworden die de onafhankelijkheid van Litouwenen diens nieuwe identiteit vieren.

Beeld: Audrius Kriauciunas - 'Houses of Freedom'

Beeld: Audrius Kriauciunas – ‘Houses of Freedom’

Zsarà Grünfeld

Nooit eerder besefte Zsarà Grünfeld zich dat haar familie vluchtelingen waren, tot ze voor het eerst in Haus Eisner stond, de villa die Curt Eisner voor zijn gezin heeft laten bouwen in Dahlem, een wijk in Berlijn. Hun hele leven zouden ze in dit huis doorbrengen, dat had het moeten zijn, maar het bleek onmogelijk. Dit huis was het startpunt voor Zsarà om op zoek te gaan naar het verleden van haar familie. De familiegeschiedenis die ze kende, was dat haar Joodse familie voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Nederland verhuisde. Eenmaal hier doken ze onder en overleefden zo de oorlog. Details waren haar onbekend.

Curt Eisner, Zsarà’s overgrootvader, heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van haar familie. Mede dankzij hem konden zijn gezin, maar ook andere familieleden de oorlog overleven. Curt heeft zijn eigen familie, maar ook zijn toekomstige verwanten in veiligheid gebracht. Curt is nog altijd in de familie aanwezig. Hij heeft invloed gehad op het wonen in grote huizen, het hebben van een rijk en modern leven, de liefde voor de Zwitserse bergen en de vlinders die er rondvliegen. Vlinders die altijd in de huizen van zijn nakomelingen aanwezig zullen zijn. De leden van Curts gezin leven niet meer en daarom heeft Zsarà andere middelen moeten vinden om achter de geschiedenis van haar familie te komen. Die vond zij in gesprekken met familieleden, vrienden en kennissen, archieffoto’s, documenten, illustraties en het bezoeken van betekenisvolle locaties. Deze vondsten samen vormen haar werk.

Beeld: Zsarà Grünfeld - 'Parnassius Apollo'

Beeld: Zsarà Grünfeld – ‘Parnassius Apollo’

Hotel de Kroon

Koemarkt 1, Schiedam

Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten

Bekijk op kaart